donderdag 29 mei 2008

De Viervlek, terug van weggeweest


Na afwezigheid van zeven jaar hebben we weer Viervlekken (Libellula quadrimaculata) waargenomen, terug van weggeweest. Op De Batouwe hebben we in grote aantallen de Viervlek waargenomen op Kersen-7 (vorig jaar nest met zwanen) en op Appel-5. Deze middelgrote libel met een lengte variƫrend tussen 40-48 mm is de enige libel met een duidelijke zwarte vlek bovenaan in het midden van de vleugels (vier in totaal). Het voorste deel van het achterlijf is grotendeels oranje van kleur en het achterste deel van het achterlijf is eerder zwart van kleur. Op de zijkanten van het achterlijf zitten gele vlekken.
De Viervlek komt in Europa en Noord Amerika en op De Batouwe voor, het is een algemene soort en verkiest en biotoop van stilstaand water. De Viervlek is een echte libel uit de familie van de korenbouten.

1 opmerking:

Jelger Herder zei

Leuk dat hij na zoveel tijd toch weer is aangetroffen!
Hoewel ik wel wist hoe ze eruit zagen.. Vind ik het erg leuk om wat informatie over het beestje zelf te lezen.. Dat is voor de meeste mensen erg interessant, mochten ze er 1 in het veld tegenkomen!