dinsdag 9 september 2008

Houtpantserjuffer.

Om deze juffer te zien te krijgen moet U meer Uw best doen. Ze zijn zo tenger en maar 45 tot 48mm. groot. Maar als U er een vindt dan vergeet U deze kleine schoonheid nooit meer!
Zijn kleur is een glanzend metallic groen zowel op het voorlichaam als het achterlijf. Op de vleugels zit een vlek, het pterostigma, dat ook vaak groenig is. De kop is diabolo vormig en ook hier vallen de enorme ogen op. Maar het meest kenmerkende van deze soort is het feit dat de eieren worden afgezet in de schors van bomen. Bomen in de buurt van water. Dus als U ze zou willen ontdekken kijk dan vooral bij de wilgjes aan de waterkant.

zaterdag 6 september 2008

Aangenaam.
Mijn naam is Paardenbijter.
....
Hoe ze aan die naam komen kan ik U niet vertellen. Wel dat ze absoluut niet agressief naar de mens toe zijn maar vooral jagen op vliegende mieren en ander gespuis. Deze libel is plus minus 63mm. groot en behoort dus tot de echt grote jongens . De grondkleur van de mannetjes is zwart met een zelfs in de vlucht waarneembare blauwe dwarsstreep. De vrouwtjes zijn eerder roodbruin met groen-gele vlekken met donkere randen. U ziet ze vaak in groepjes en vooral in de buurt van bomen. In augustus en september zijn ze het talrijkst.

woensdag 3 september 2008

Opsporing verzocht! Weidebeekjuffer.

Deze juffer is éénmaal gespot op onze baan maar we willen zekerheid! Was dat een passant of heeft ook deze soort ons paradijs ontdekt.
Signalement: 45 tot 48mm. Voorlichaam en achterlijf blauw-groen glanzend metallic en heel opvallende donkere vleugels die aan het lichaam wat lichter zijn een donker blauwe brede band vertonen.
Ze vliegen van mei tot eind september en zijn liefhebbers van stromend water. Onbeschaduwde bosbeken en rivieren dat is hun domein. Als U ze ergens meent te zien willen we dat graag van U horen.

Kijken en bekeken worden.


Op dit moment vliegen er vele van. De heide libellen. Het is een middelgrote soort. Ongeveer 40mm. De kleur varieert van geel/bruin/oranje tot rood. Er zijn drie ondersoorten te herkennen bij nauwkeurige bestudering maar dat lukt niet met het blote oog.
De bruinrode, de steenrode en de bloedrode heidelibel. Ze lijken weinig schuw te zijn. Ze gaan vlakbij op een paaltje of een bloem zitten en laten zich rustig bekijken. Het zijn wonderlijke creatuurtjes. De kop bestaat uit voornamelijk een paar enorme ogen. Bekijk ze dus gerust eens wat beter. Ze doen het U ook!

zondag 6 juli 2008

We gaan als de brandweer!


Het gaat goed met de diversiteit van onze libellenpopulatie. Een paar weken geleden hebben we een uitleg gekregen van Annette van Berkel over de soorten die we kunnen verwachten op De Batouwe. De Vuurlibel was één van die soorten. Het mannetje van deze libel is geheel rood, van snuit tot achterlijf. Het is een soort die in Nederland vroeger slechts zeldzaam werd gezien als dwaalgast, maar zich de 90’ jaren steeds frequenter en steeds noordelijker wordt gesignaleerd.

Vorige week hebben we de Vuurlibel ook echt waargenomen op onze golfbaan, bij de vijver tussen Peren 6 en Peren 8. Deze vijver, met een brede zone van oeverbeplanting en veel schuilmogelijkheden door de overhangende takken en alleenstaande stengels, is een goede plaats voor de Vuurlibel. We zijn erg benieuwd of we deze libel op meer plaatsen op De Batouwe gaan zien. Kijk dus met ons mee als u aan het golfen bent en laat het ons weten als u zo’n prachtig vuurrood exemplaar tegenkomt!

zaterdag 28 juni 2008

Ooievaars geringd


Een aantal weken geleden zijn de jonge ooievaars op De Batouwe geringd. Een kort verslag van Kees Elkhuizen, die erbij was:

"Vandaag ben ik in de hoogwerker geklommen en heb de ooievaarsjongen uit hun nest gehaald en (met gevaar voor eigen leven) met behulp van de greenkeeper naar de aarde gebracht, alwaar zij zijn geringd, betast en bewonderd en weer in de boodschappentas hoog zijn gebracht en plat in hun nest zijn gedeponeerd.
Het zijn twee jongen, overgebleven uit een nest van vier. Ze zijn in goede conditie en de verwachting is dat de vliegoefeningen over ongeveer 14 dagen een aanvang nemen.
Het nest is volgens de regels gebouwd, is in goede conditie, droog en bijna schoon. Niet helemaal, want ik heb de braakballen laten liggen en die kunnen vervilten wat het nest ondoordringbaar maakt voor water en dat moet juist door het nest heen druppen."

Inmiddels zijn de eerste vlieglessen van de ooievaars al gerapporteerd.

dinsdag 17 juni 2008

Nog even blijven zitten voor de foto !

Hieronder een foto van een roodoogjuffer, die je op dit moment weer kunt zien vliegen op De Batouwe. Het mannetje van deze waterjuffer is blauw, maar goed te onderscheiden van andere waterjuffers door de rode ogen. We kennen twee soorten; de Kleine roodoogjuffer en de Grote roodoogjuffer. De laatste vliegt iets vroeger in het jaar. Vanaf half juni zijn beide soorten te vinden. Met het blote oog is het verschil tussen de twee soms lastig te bepalen. We vangen dan ook regelmatig een exemplaar om in een determineerdoosje te kunnen zien met welke soort we te maken hebben. Natuurlijk laten we ze zo snel mogelijk weer vrij, maar soms blijven ze daarna, zoals hier, gewoon op je hand zitten!

Zelfs zonder flitser rode ogen!

donderdag 29 mei 2008

De Viervlek, terug van weggeweest


Na afwezigheid van zeven jaar hebben we weer Viervlekken (Libellula quadrimaculata) waargenomen, terug van weggeweest. Op De Batouwe hebben we in grote aantallen de Viervlek waargenomen op Kersen-7 (vorig jaar nest met zwanen) en op Appel-5. Deze middelgrote libel met een lengte variërend tussen 40-48 mm is de enige libel met een duidelijke zwarte vlek bovenaan in het midden van de vleugels (vier in totaal). Het voorste deel van het achterlijf is grotendeels oranje van kleur en het achterste deel van het achterlijf is eerder zwart van kleur. Op de zijkanten van het achterlijf zitten gele vlekken.
De Viervlek komt in Europa en Noord Amerika en op De Batouwe voor, het is een algemene soort en verkiest en biotoop van stilstaand water. De Viervlek is een echte libel uit de familie van de korenbouten.

woensdag 21 mei 2008

vogels

Reeds eerder deed ik een poging om enige waarnemingen,die ik tijdens een rondje golf op de baan deed, te publiceren.Dat is me niet gelukt, maar ik doe een nieuwe poging.We stellen vast dat in de oeverzwaluwwal een fouragerende ijsvogel linkssboven regelmatig in en uit vliegt.
Er circelen oeverzwaluwen ronde de wal en enige zijn bewoond.Tijdens deze waarneming zat een mooie sperwer op een paal van de afrastering en meerdere keren heb ik een kiekendief ,de afgelopen week boven de baan gezien. Het zwanenechtpaar van het eiland heeft 5 jongen en er is een brandgazenechtpaar met 1 jong op kersen 5/6 waargenomen.

dinsdag 13 mei 2008

Eerste foto`s van de jonge ooievaars.


De eerste ooievaars zijn op 30 april uit hun ei gekropen, dus een nieuw soort oranje ooievaars. Het zijn er vier, bij de redactie zijn hun namen nog niet bekend. Wie heeft een idee?
Het waren drie jongen van formaat, 1 was duidelijk een nakomertje. De kans dat kleine pjotter door de ouders opgegeten wordt is niet denkbeeldig.
Over vier weken zullen de jongen geringd worden.

zondag 11 mei 2008

Zoogdieren inventariseren

Donderdag 8 mei was er een vleermuizen expert meegevraagd om mee te gaan inventariseren.
We hebben de vleermuizenbunker bekeken en hier zijn nu bruikbare tips uit voortgekomen om de bunker aan te passen zodat deze aantrekkelijker is voor vleermuizen.
We hebben 2 soorten vleermuizen met zekerheid waargenomen: de dwergvleermuis en de laatvlieger. Waarschijnlijk ook nog andere soorten maar deze konden niet met zekerheid worden vastgesteld.
Hopelijk zal binnenkort wat uitgebreider worden geinventariseerd naar vleermuizen.

Verder hebben we 4 life traps (levende vallen) geplaatst voor muizen, maar helaas deze avond niks gevangen, andere keer beter!

Aangezien we geen zoogdieren groep hebben, moet iedereen wel proberen de zoogdierenwaarnemingen door te geven op telmee! Zo krijgen we toch nog een beeld van wat er allemaal aan zoogdieren op de baan zit!

Inventarisatie kleine baan en grote baan

Donderdag 8 mei werd ook voor het eerst de kleine baan op vissen geinventariseerd.

Hier troffen we de kleine modderkruiper, zeelt en de driedoornige stekelbaars.

's Avonds ook nog op de grote baan geschept. Op het eiland bij appel 6 vingen we een Zeelt van wel 45 centimeter groot!!! Het net was ineens wel erg zwaar en er werd wild gesparteld. Normaal vang je niet vaak zulke grote vissen met het schepnet! Het was een leuke waarneming i.v.m. al die kleine zeeltjes die we normaal vangen.

Inventarisatie kleine baan en grote baan

Afgelopen donderdag (8 mei) zijn we voor de eerste keer de kleine baan opgeweest om deze te inventariseren. Aangezien hier vooral nieuwe wateren liggen hadden we hier geen grote verwachtingen wat betreft "speciale" soorten.

Toch troffen we hier de poelkikker aan. Ook vonden we hier larven van de gewone pad en bastaardkikker.

Aan het einde van de dag zijn we nog de grote baan opgeweest. Hier hebben we nog wat geschept maar geen nieuwe soorten aangetroffen.
Wel troffen we een amplex (2 amfibieen op elkaar) poelkikkers aan. (zie foto)

woensdag 7 mei 2008

Nieuwe vissoort aangetroffen: Bermpje













Tijdens onze eerste bezoek aan de grote baan (23 april) hebben we weer een nieuwe vissoort gevonden. Dit keer was het het bermpje. Het bermpje behoort tot de modderkruipers, met deze soort erbij komen dus alle drie de Nederlandse modderkruipers op de golfbaan voor! Het bermpje is net als de kleine modderkruiper een beschermde soort (Flora- en faunawet tabel2).

Het bermpje is een stroomminnende soort, daarom was het des te verassender de soort aan te treffen in een stilstaande vijver op de golfbaan. Een tweede exemplaar vingen we bij de waterinlaat, hier stroomt het water wel en klopt de waarneming dus beter.

Ook wisten we voor het eerst een paar blankvoorntjes te vangen (een hele algemene soort in Nederland maar we hadden hem nog niet kunnen vaststellen).

Leuk was ook dat we een tweede locatie hebben ontdekt voor grote modderkruiper, hier vingen we twee juveniele dieren. Dat betekent dus dat de grote modderkruiper zich nog steeds voort plant op de golfbaan.
Groeten
Jelger, Maaike en Else

donderdag 24 april 2008

Libellen - vlindergroep van start - 24-4-2008.

Eerste waarneming betreft een klein koolwitje.
Gezien vanaf het terras bij het clubhuis.

maandag 14 april 2008

CTG wordt GEE

Ik kwam toevallig op het internet tegen dat de naam "Committed to Green" veranderd is in: "Golf environment Europe". Zij hebben ook een websiite (helaas alleen in het Engels) waar informatie opstaat over het voormalige Committed to Green.

Klik hieronder om de site te bekijken.

Golf Environment Europe

donderdag 3 april 2008

Eerste waarnemingen voor 2008!

Gisteren na de vergadering (woensdag 2 april), nog even de golfbaan op geweest om te kijken welke beesten actief waren.

We hadden vorig jaar larven aangetroffen van de zeldzame heikikker en gingen op deze plek op zoek naar volwassen exemplaren met onze zaklamp.

En ja! We telden 9 volwassen exemplaren!

Daarnaast ook nog 5 padden 1 kleine watersalamander en 2 groene kikkers (waarvan 1 dood was).